top of page

İtalya günlerinden Milano

Duomo Katedrali-Milano ( Duomo di Milano )
Milano

Lombardia' nın başkenti Milano; İtalya' nın kuzeyinde Bolonya' ya yaklaşık 2 saat 40 dakika uzaklıkta. İstanbul' dan direkt uçuşla 3 saat civarında. Milano'yu hep alışveriş yeri adı altında ezilmiş görürdüm, seyahatlerimin amacı hiçbir zaman alışveriş olmadı bu yüzden de Milano' yu es geçmiştim. Fakat Milano gerçekten şehrin iç kısımlarına gidildikçe, çevre gezileri yapınca yaşanacak şehirlerden. Benim gitmeme sebep Galleria Vittoria Emmanuelle II alışveriş merkezinin tarihi binası, tabi ki Duomo Katedrali' nin yani Duomo di Milano' nun o muhteşem yapısıydı. Ve gördüm ki iyi ki Milano' ya gitmiş, görmüşüm.

Duomo di Milano şehrin simgesi olarak Piazza del Milano meydanında tüm ihtişamıyla yükselmiş. Ben buradayım diyor ki, 11.700 m2 bir alanın içinde inşa edilmiş Avrupa'nın 4. büyük bazilikası. İtalya' nın hacim olarak da 2. büyük binası. Kırk bin kişilik kapasiteli olan bazilikanın inşaatı 500 yıl sürmüş. Günde 1500 kişi ziyaret ediyor. Tam bir gününüz burada geçirebilirsiniz. Gotik mimari sanat düşkünlerinin çok memnun kalacakları bir yapı. Yapı bembeyaz mermerlerle bezenmiş, Maggiore gölünün çevresinden getirilen mermerlerle kumdan yapılmış kuleler gibi. Kültürel aktivitelerin olduğu inanılmaz şaheser heykeller, tablolar, mumyalar, ince işçiliği ile tabi ki bu ihtişamlı yapının 108,5 mt yüksekliğindeki altın koruyucu Madonnina heykeli. Katedrali arkeoloji ve hazine bölümlerini ücretsiz gezebilir, merdivenler veya asansör kullanarak kulelere çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Duomo Katedrali-Milano ( Duomo di Milano
Milano

Arkeoloji, hazineler ve kuleler ücretli toplam da 10-18 Euro arasında ve Bolonya' da gezdiğim San Petronio katedralinde de kurallar vardı tabi ki Duomo di Milano da da kıyafetinize dikkat etmelisinizDuomo Katedrali ihtişamıyla göz kamaştırırken içinde de muhteşem sanat eserlerini göreceksiniz. Beni en çok şaşırtan ve ürküten mumyalar, bir de altından yapılmış ve şehrin koruyucu heykeli Madonnia ilgimi çekenler. Dış cephesinde 3500 heykel var içeride hafta sayısı kadar yani 52 adet sütun var.

Milano
Duomo Katedrali-Milano ( Duomo di Milano
Milano

Ben Bolonya' dan tren istasyonundan bilet makinalarından 17.50 Euro ya bilet aldım, yaklaşık 2,5 saatlik bir yolculukla Piazza Duca d' Aosta Milan Central İstasyonuna vardım. Şehir içi 48 saatlik sınırsız ulaşım bileti 5,5 Euro fakat tren istasyonuna çok yakın mesafede olunca gitmek istediğim yerler olduğu için yürüyerek görmek gezmek istedim. Eğer metro hattını kullanmak sarı hatla 4 durak sonra Duomo Katedrali' nin olduğu Piazza del Milano meydanına varabilirsiniz. Duomo Meydanı' na bu şahane tren istasyonundan indikten sonra her 5 dakika arayla kalkan sarı hat metro ile 10 dakikada, yürüyerek ise yaklaşık yarım saatte varabilirsiniz.İtalya daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi 16 bölgeden oluşuyor, bu bölgelerden Sardinya bölgesi krallığının ve İtalya' nın ilk kralı olarak anılan ''vatan babanın babası'' olarak bilinen II.Vittorio Emanuele tarafından inşaatı yaptırılmış olan bina Piazza del Duomo' nun ve Milano' nun en ünlü olan yapılarından..

Milano

Aslında çoğunlukla alışveriş için gelen turistleri Mailano' ya mıknatıs gibi çeken bir yapı. İnanılmaz lüks, ihtişamlı görünümlü yapısıyla Duomo Meydanı' nda tarih, gösteriş, kalitesiyle bir simge haline gelmiş. Vittorio Emanuele II, İtalya' da bir çok önemli yapının babası olarak da biliniyor. Roma' da gördüğüm o muhteşem saf beyaz mermerden yapılmış üstünde 4 atla birlikte kralın heykeli de bulunan Altare della Patria yani Vittorio Emanuele II Abidesi' de önemli yapılardan. Bergamo’ dan Milano’ya taksi 80 euro. Bus shuttle yani havalimanı otobüsü kişi başı 5 euro. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Göller bölgesinde olduğu için şehir genellikle kalabalık çünkü dünyanın en güzel ve ünlü göllerinde Como, Garda, Maggiore' ye gelen turistlerde tabi ki Milano' da alıyor soluğu. Galeria Emanuele' de alışveriş yaptıktan sonra yemek yiyebileceğiniz, çay-kahve muhabbeti yapabileceğiniz ünlü restoran ve kafeler de gerçekten çok şVittorio Emanuele' nin inşaatı on iki yıl sürmüş, 1877 yılında inşaatı bitirilmiş, bitmesine yakın bir süre kala mimarı çatı kısmından düşüp hayatını kaybetmiş. Ünlü mimar Mengoni' nin tasarımı olan yapı; sekizgen şekilli, tavanında inanılmaz güzellikte kubbesi ile merkez oluşturmakta, çelik konstrüksiyonla kaplı çatısı ve cam tavanı ile gözlerinizi kamaştıracak. Galleria Emanuelle' nin dört kapısı, cam tavanlı 196 metre ile 106 metrelik koridorları, 165 metre sekizgen kubbesi, duvarlarında heykelleri, zeminindeki mozaikleri ve olağanüstü fresk mimarisi ile Duomo Meydanı' nın gözdesi. Zafer Kemeri Galleria Vittorio Emanuele' nin ilgi çeken bir başka özelliği. Roma' yı kurt, Turin' i boğa Floransa' yı zambak ve Milano' yu da üzerinde kırmızı çarpı beyaz bayrak kubbenin altında yer alan bölümde mozaikler ile anlatarak süslemişler.

Milano
Milano


Miss gibi geziler

Olmazsa olmazlar
 
  • Kapadokya' da balonla gökyüzüne açılmak
  • Avanos'ta çanak çömlek
  • Ürgüp' te Kaymaklı yer altı şehri
  • Venedik' te espresso
  • Burano renkleri
  • Bologna dondurmam kaymak
  • Luzern macaronları
  • Paris La Fayette cheeseecake
bottom of page