top of page

Türkiyem Türkiyem cennetim..

Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılı nüfus sayımına göre 78.741.058 kişi olarak kesinleşmiş olmakla beraber 3 yıldır nüfusa Suriye' den ve diğer ülkelerden gelen mültecilerle sanıyorum 79 milyonu bulmuştur. Yüz ölçümü 783.562 m2 dir. Başkenti Ankara en kalabalık şehri İstanbul' dur. İstanbul Türkiye' nin 15 milyona yakın nüfusuyla en önemli şehridir. Türkiye Cumhuriyeti' nin kara sınırları 2753 km’dir. Irak ve İran sınırları doğal sınır özelliğinde olup,en uzun sınırımız 877 km’lik Suriye, en kısa sınırımız 18 km’lik Nahçıvan sınırı. Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Nahçıvan, güneydoğuda ise Suriye ve Irak. Güneyde Kıbrıs Cumhuriyeti ile şahane bir coğrafya. Önemli ve bir o kadar da kritik. Üç tarafı da denizle yani güneyde Akdeniz, batıda Ege, kuzeyde ise Karadeniz. Hala devam ediyoruz coğrafyanın güzelliğine ve yetmiyor Asya ve Avrupa' yı birbirine bağlayan o güzelim Çanakkale ve İstanbul Boğazı. Bir de şahane adalarıyla Marmara Denizi. Yetmiyor bir de gölleri Van, Eğirdir, Sapanca, İznik, Nemrut, Tuz, Hazar, Çıldır, Acı Göl, Beyşehir, Köyceğiz, Bafa, Manyas kuş gölü, Ulu abat, Eber, Akşehir, Küçük ve Büyükçekmece, Simav, Burdur, Ilgın (Çavuşçu), Suğla, Kovada, Seyfe, Tuzla ve daha bir çok göl.

Coğrafi özellikleri yetmiyor tabi ki tarihi de bir o kadar güzel. İonlar, Persler, Traklar, Selçuklular, Osmanlı derken dünyanın en eski yerleşim bölgesiyle inanılmaz güzellikte. Cilalı Taş devriyle başlayan tarihi Büyük İskender, Hitit İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ile de daha da zenginleşmiş. Üzerine bir de Osmanlı gelince tabi ki tarih zenginliğinin dayanılmaz ağırlığı. Osmanlı Devleti Dünya savaşının ardından Türkiye Cumhuriyeti olmuş Mustafa Kemal Atatürk sayesinde.

Ne mutlu Türküm diyene. Türkiye' nin en kalabalık ve önemli şehirlerinden İstanbul ve Ankara haricinde İzmir, Antalya, Bursa, Edirne, Trabzon, Van, Konya, Erzurum, Gaziantep' de görülmesi gereken şehirlerinin sadece bir kaçı. elimden geldiğince sizlere görmenizi önereceğim yerleri anlatmak istiyorum.

Nemrut Dağı

Geziye Türkiye' nin doğusundan başlamak gerek diye düşündüm Türkiye'nin görmeniz gereken güzel ve önemli yerlerini anlatırken, gün doğumunun en güzeline rastlayabileceğiniz 2150 metre yükseklikteki UNESCO Dünya Mirasları listesinde olan Nemrut Dağı Milli Parkı Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Commagene Krallığı'nın antik kenti içerisinde heykellerin her biri bir tanrıyı temsil ediyor. Sekiz adet yontma taşlı, 8-10 m. yüksekliğinde büyük tanrı heykelleri, aslan ve kartal heykelleri bulunuyor. Fortuna yani Bereket Tanrıçası, Apollo - Güneş Tanrısı, Zeus - Baş Tanrısı, Herakles - Kudret Tanrısı ile setler halinde görülebilecek dünya harikalarıdır. Commagene' nin ilk Kralı I. Antiochus' a ait büstler, büyük oyukta da I.Antiochus' un cesedinin Nemrud dağı içer­sindeki kayaya oyularak gömüldüğü düşünülmektedir. Yığma taştan yapılmış, genişliği 150 metre, yüksekliği ise 50 metre olan pi­ramit şeklindeki Mousoleum yani mezar anıtı Commagene Kralı I.Antiochus'a ait.

Meryem ana ev

Efes ile devam ediyorum çünkü Artemis yani Diana Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri. Bereket tanrısı için İzmir Efes' te M.Ö 550 ler de inşa ettirilmiş, M.Ö 356 da ölümsüz olmak isteyen Herostratus tarafından yakılmış olan tapınak, 15 metre uzunluğunda 55 metre genişliğinde, Artemis Tapınağı' nda 18 metre yüksekliğinde 127 tane kolon bulunmakta.

Mermerden yapılmış ilk tapınak olarak da ünlü, bir çok heykel, resimler, altın ve gümüşlerle çevrili sütunlardan şu anda geriye sadece bir sütun kalmış. Maalesef tarihi koruma konusunda son derece başarısız olduğumuz için tüm eserler ya tahrip edilmiş ya da yurt dışına kaçırılmış. Bununla beraber Efes o kadar zengin ki tarih bakımından tarihe düşkün olanlar için gezilecek bir çok yer var.

Neolitik, Helenistik, Roma dönemine ait birçok eser ve kalıntıya rastlayabilirsiniz. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem ana evi, Yedi uyurlar, Hadrian Tapınağı, Seramis Tapınağı, Meryem Kilisesi, St.Jean Bazilikası, Trainaus Çeşmesi, Yamaç Evler, Herakles Kapısı görmeniz gereken yerlerin bir kaçı. Mermer caddenin sonunda buluna Efes Büyük Tiyatro da gerçekten göz kamaştırıcı ihtişamıyla orada.

İshak Paşa Sarayı

Bizans döneminde putperestlerden kaçan yedi gencin Panayır Dağı eteklerinde saklandıkları mağara yani Ashab-ı Kehf aslında en çok bilinen yedi uyurlar mağarası Tarsus' ta diye de biliyorum. Bence görülmesi gereken yerlerden biri Batman' a 37 kilometre uzaklıkta Dicle Nehri üzerinde bulunan Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalma tehlikesi ile tarihi eserlerin kurtarılma çalışmaları devam eden yakın bir zamanda baraj suları altında kalma riski taşıyan Hasankeyf’i biran önce görmelisiniz. Mağara evleri, şahane Taş Köprüsü ile Hasankeyf Kalesi, Küçük Saray, Büyük Saray, Ulu Cami, El Rızk Camisi, Osmanlı Hamamı ve Zeynel Bey Türbesini de mutlaka görmenizi öneriyorum. İshakpaşa Sarayı, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki 231 yıllık İshak Paşa Sarayı'nın camii, Ağrı Doğubayazıt’a 5 km uzaklıkta sarp kayaların üzerinde inşa edilmiş Osmanlı İmparatorluğu döneminin İstanbul Topkapı Sarayı' ndan sonra 18. yüzyıl en etkileyici mimari örneklerinden biri olan İshak Paşa Sarayı'nın bünyesinde yer alan aynı adlı cami, yaklaşık bir asır sonra yeniden ibadete açılmış.Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisini özellikleri bir arada taşıyan sarayın tam 116 odası var. Lale devrinde yapılmış olana saray ve külliye 1784 yılında tamamlanmış. Yapımı yaklaşık yüzyıl sürmüş.

Ani Kenti

Eğer güneydoğu ve doğu turu yapıyorsanız; Mardin' de Mor Behnam, Ulu Cami, Deyrun Zafaran Manastırı, Midyat' ta Mor Gabriel Manastırı, Hıristiyanlığın ilk köylerinden Kılıt Köyü, Kars' ın bin bir kiliseli çok ünlü Ani Tarihi Kenti ve Harabeleri mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ani Kentinde Meryem Ana’ ya ve İncil’in ilk dört bölümünün yazarı Matta, Yuhanna, Markos, Luka’ya adanmış en büyük katedrali ve doğa ve kartal figürleri ile süslü kiliseleri var. Tarih sevenler, görmeniz önemle rica olunur.

İznik

Süphan, Erciyes, Tendürek, Karaca, Uludağ, Nemrut, Hasandağı, Cilo, Küçük ağrı, Ağrı, Kaz, Palandöken, Karadağ, Dedegöl, Demirkazık, Kaçkar en bilinen ulu dağları. Asi, Meriç akarsuları kaynağı komşu ülkelerden gelen akarsuları. Fırat, Dicle, Aras, Kura, Çoruh nehirlerinin kaynağı Türkiye. Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya, Bartın, Seyhan, Ceyhan, Büyük Menderes, Küçük Menderes akarsuları güzel coğrafyasıyla Türkiye'nin zenginliği büyüyor.

Miss gibi geziler sağlıklı, sorunsuz geziler diler.



Miss gibi geziler

Olmazsa olmazlar
 
  • Kapadokya' da balonla gökyüzüne açılmak
  • Avanos'ta çanak çömlek
  • Ürgüp' te Kaymaklı yer altı şehri
  • Venedik' te espresso
  • Burano renkleri
  • Bologna dondurmam kaymak
  • Luzern macaronları
  • Paris La Fayette cheeseecake
bottom of page