top of page

Uzaklarda bir Hong Kong

Hong Kong; Çin Halk Cumhuriyeti' nin güneyinde, Çin Halk Cumhuriyeti' ne bağlı özel yönetim bölgesi, Kowloon Yarımadası ve 235 küçük adadan oluşuyor. Vize olmadan 90 gün yaşayabileceğiniz Uzakdoğu ülkelerinden ve ben de bu sebeple yılbaşı gecesi en güzel nerede kutlayabilirim diye yola çıktım. Hong Kong' un tropikal iklimi ve dört ayrı mevsimi var. Hong Kong seyahati için sonbahar ve kış en ılıman mevsimdir. Baharda nem, yaz sıcak ve nemli , sonbahar güneşli ve havadar ve kış serin ve kuru. Bu yüzden Aralık ayı çok uygun bir tarihti. Tarih ve bürokratik işlemler yani vize işleri gerçekten çok sıkıcı geliyor, bir de her seferinde vize ücreti ödemek de zor.

Toplam seyahatim 12 gün sürdü bunun 5 günü Hong Kong' da geçti. Hong Kong' tan Singapur'a geçtim. Para birimi olarak Hong Kong Doları (HKD) kullanılıyor. Yaklaşık olarak 100 HKD = 10 EURO. İstanbul-Hong Kong arası yaklaşık 10 saat, Hong Kong Türkiye’den 6 saat ileride. Ben KATAR HAVAYOLU ile aktarmalı olarak önce 3 saat Katar' a oradan da Hong Kong' a gittim. Katar Havayolları uçağı mükemmeldi. Uçağın kalitesi, personel, dakiklik konusunda tam not veriyorum. Hong Kong' un; Kowloon, Hong Kong ve Lantau olmak üzere 3 bölgesi var. Hong Kong Adası daha çok şehrin kent merkezi, Kowloon bölgesi ise Hong Kong’un daha çok hareketli turistik bölgesi. Hong Kong adasındaki Central Limanı’ndan Kowloon’ a Star Ferry denilen bizim Boğaziçi vapurlarına benzeyen vapurla geçebilirsiniz. Victoria Harbour ve Kowloon' a geçmek için kullanabileceğiniz en güzel alternatif. 5-10 dakikada sürüyor ve fiyatı 2,5 HKD. Macau, havaalanına giderken de Star Ferry' i kullanabilirsiniz. Lantau adasında ise görülmesi gereken Ngong Ping Budist kasabası, Po Lin tapınağı ve oradaki Tian Tan büyük Buddha heykeli, Tai O; yerel balıkçı kasabası, Mui Wo tatil beldesinin olduğu bir ada teleferikle gidiliyor. Havaalanı da yakındaki küçük bir adada Chek Lap Kok yer alıyor.

Havalimanına indikten sonra merkeze hızlı tren veya metro ile ortalama 25 dakikada ulaşabiliyorsunuz (30 HKD). Metrodan inince yaklaşık 5 Euro vererek Hotel Jen' e ulaştım. Çok rahattı yalnız hızlı trende saat farkı aklımı çok karıştırdı. Aklınızda olsun. Saat konusuna dikkat edin. Çok güzel bir yolculuktu. Hong Kong gezisini 27 Aralıkta yaptım 5 gün kaldım, dersime çalışıp gittiğim için çok yer gördüm. Seyahat turları ile bireysel gezgin turları arasında bence çok fark ediyor. Çoğunlukla bireysel turlar tercihim. Tabii ki bir şehir turu yaptım her seyahatimde olduğu gibi. Big Bus Tour ile; Causeway Bay, Man Mo Temple, Temple Street, Repulse Bay, Stanley Market' i görebiliyorsunuz. Kişi başı yaklaşık 62 USD. Gece ve gündüz iki tur yapabilirsiniz. Ben sadece gündüz şehir turu nu seçtim. Kawloon' da Nathan Road üzerinde sahilde Avenue of Stars; gece ve gündüz görmeniz gereken bir yer. Çünkü manzara çok güzel insanın nefesi kesiliyor.


Hong Kong Türkiye’ye göre daha pahalı bir şehir. Taksiler kısa mesafede avantajlı. 5gb internet olan ‘tak kullan’ bir sim kart 50 HKD. Muhakkak tavsiye ederim. Çünkü inanılmaz fatura geliyor. Tecrübeyle sabit. Hong Kong' ta görülmesi gereken yerler; Victoria Tepesi, The Peak Tram, Lantau Island, Ngong Ping 360, Man mo Temple, Nathan Street, Ladies Market, Kowloon Park, Avenue of Stars, Sky 100 Tower, Tian tan Buddha, Nan Lian Bahçesi, Ten Thousand Buddhas...

Victoria Peak denilen tepeye çıkmadan, sakın Hong Kong’u gördüm demeyin. Wang Chai bölgesi Queens Road üzerinde Wu Chung House durağından 15A nolu otobüs ile Central Mtr istasyonunu yakınında Peak Tram binerek veya taksi ile gidebilirsiniz. Tabii ki tramvayı tavsiye ediyorum. En azından çıkarken 1888 yılında ilk çıkışını yapmış Peak Tram' ı, dönüşte ise otobüsü kullanabilirsiniz. Victoria Peak’ te tüm ülkeyi görebileceğiniz muhteşem bir şehir manzarasına bayılacaksınız. 554 mt. yükseklikte olunca tüm o muhteşem gökdelenlere tepeden bakabiliyorsunuz. Hong Kong fotoğraflarının çekildiği en güzel resimler buradan çıkıyor. Çok istemiştim ve oldu. Victoria Tepesi'nde manzara seyrinden ve fotoğraf çekiminden sonra yapabilecekleriniz; Madame Tussauds müzesini gezebilirsiniz. Çok güzel mağazalarda, hediyelik eşya dükkanlarında, kafe, restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.

Nan Lian Garden; güneydoğu Kowloon tam görünümünde, Kowloon' un Diamond Hill' de yer alıyor. Hong Kong' un tüm kalabalığında nefes alabileceğiniz ve hayran kalacağınız bir 35.000 m2 lik bir cennet. Mimarisi, huzur duygusu, doğası, peyzajı, ambiyans ile çok beğeneceğiniz bir alan.

Hong Kong' a geldiniz Repulse Bay görmeden dönmeyin lütfen..Repulse Bay; Hong Kong Adası' nın güney doğusunda şahane plajı olan turistik bir bölge. Respulse Bay Beach' e günübirlik gidebilirsiniz. Eğer deniz ve kum seyahati yaptıysanız yani dinlenmek istiyorsanız güzel bir bölge..

Hong Kong' un yüksek binalarından sonra nefes alabileceğiniz bir kumsal ve deniz. Hong Kong' tan şehir otobüsü ile 6, 6A, 6X, 66 yada 260 ( MTR Hong Kong Station, Exit D) rahatça gidebilirsiniz.

Plaj, dinlenmek ve eğlenmek için güzel bir bölgede. Restoranlar, dükkanlar, barlar mevcut.

Nefis taze hava kendimi başka bir yerde zannettim, Hong Kong'da değil, Hong Kong'un keşmekeşinden sonra iyi geliyor.

Hong Kong'un en önemli yerlerinden biri olan Lantau Adası; Hong Kong' un en büyük adası. Aslında bence en güzel yeri diyebilirim, çünkü deniz, kum, doğa, tarih ve huzur bulabileceğiniz uzun yürüyüşler yapabileceğiniz ormanları, şahane billur denizi ve kumsallarıyla gerçekten çok güzel bir ada. Lantau Adası'nın bir başka özelliği de Ngong Ping budist kasabasının, Po Lin Manastırı' nın, Tian Tan Buddha heykelinin, Tai O balıkçı kasabasının, Mui Wo kumsallarının ve Disneyland' ın bu güzel adada yer alması.

Lantau Adasına gitmek için; Hong Kong merkez tren istasyonundan yani MTR ile Thung Chung durağında inerek Citygate Outlets’ in hemen yanındaki “Cable Car” denen teleferiği kullanarak Ngong Ping kasabasına yaklaşık 25 dakikada şahane manzaranın keyfini çıkarabilir veya Hong Kong Kawloon bölgesinden otobüsle ya da feribotla gelirseniz ortalama 45 dakika da ortalama 20-30 HKD ile Mui Wo' ya ulaşabilirsiniz.

Teleferik sabah 10.00'da açılıyor. Benim tavsiyem 10’a doğru sıraya girin gerçekten çok kalabalık oluyor, en az 1 saat bekleyebilirsiniz. Hele dönüş daha da zor çünkü yorulmuş oluyorsunuz ve 5,30 teleferiğini kaçırmamanızı öneriyorum yoksa Big Buda ile geceyi geçirebilirsiniz. Ya da yürüyerek inmeniz mümkün oluyor. Özellikle hafta sonu tercih etmeyin çünkü Budistlerin daha çok tercih ettikleri günler hafta sonu bereket ve şans için mutlaka hafta sonları akın akın geliyorlar.

Ngong Ping 360 da iki kabin seçeneği var. Kristal kabin tabanı cam fiyatı 250 HKD, standart olan 165 HKD. Ben giderken cam olanı tercih ettim, dönüşte normal olanını kullandım. Pahalı gelebilir ama gerçekten farklı bir deneyim. Hong Kong' ta yerden yaklaşık 500 metre yüksekliğe çıkıyorsunuz. Teleferikle giderken yürüyerek tepeye çıkan sporcuları da seyretmek çok hoş oluyor. Yemyeşil dağları ve denizi aşarak 6 km yol gidiyorsunuz ve uzaktan Big Buddha' yı gördüğünüz de o mistik havayı hissediyorsunuz. Tabi ki dünyada Buda heykellerinin en büyüklerinden.

Yaklaşık 30 dakika süren harika manzaralı bir teleferik seyahatinden sonra dev heykele ve turistik köye ulaşıyorsunuz. Köyde alışveriş dükkanları, kafeler, Çin restoranları bulunuyor,

her türlü hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Çok şık porselenleri olan dükkanlar var. Yemek yiyebilir, alışveriş yapabilir, günlük turlara katılabilirsiniz.

Big Buddha (Büyük Buda) 250 ton ağırlığında bronzdan yapılmış inşaatı 12 yıl sürmüş ve 1993 yılında tamamlanmış 34 metre yükseklikte dev bir Buda heykeli. Hong Kong' a gelip de görmemek olmazdı ki dünyanın en büyük oturan yolculuk sonunda atmosfer güzel, kalabalık, sıcak bir ortam çeşitli ülkelerden gelmiş bir çok turisti görüyorsunuz.

Tai O, Hong Kong' un Lantau adasında yer alan, kazıkların üzerinde kurulmuş olan evleri olan, denizden çıkan her şeyi kurutarak satış yapan en eski balıkçı köyü. Ngong Ping Kasabasına teleferik ile geldikten Big Buddha ve Po Lin Manastırını gördükten sonra gidebileceğiniz merkezden 20 dakikalık bir otobüs yolculuğu ile ulaşılan Tai O çok beğendiğimi söyleyemem hele de küçük teknelerle denizde tur yapıyorlar halk turizm için böyle bir organizasyon yapmış çok tavsiye etmiyorum. Köy evleri kazıkların üzerinde derme çatma ve gerçekten çok zor durumda. Meraklıları için ilginç olabilir. Açıkçası benim için pek uygun değildi.


HONG KONG da gezmeniz gereken yerler ;

HONG KONG da kalabileceğiniz oteller ;



Ben HOTEL JEN' de kaldım, hem merkeze yakın hem limana ve de ekonomik..tavsiye ederim.

Miss gibi geziler

Olmazsa olmazlar
 
  • Kapadokya' da balonla gökyüzüne açılmak
  • Avanos'ta çanak çömlek
  • Ürgüp' te Kaymaklı yer altı şehri
  • Venedik' te espresso
  • Burano renkleri
  • Bologna dondurmam kaymak
  • Luzern macaronları
  • Paris La Fayette cheeseecake
bottom of page