top of page

GİRİT YEMEKLERİ VE ADASI

Girit, Yunanistan’ın haritada gördüğünüz gibi Akdeniz' de en büyük 5. adası, Yunanistan adalarına 8 kez seyahat etme imkanı buldum ve 5 kez Girit' e gittim. Kökenlerde Selanik, Girit olduğu için midir bilmiyorum yemekleri, doğası, renkleri beni çeken yerler oldu hep. Bir Akdeniz havam var, sıcak severim, deniz severim, yeşil severim. Ben Celestyal Cristal ile seyahat ettiğim için Girit' e ilk 2 sene önce gittim ve gemi kaldığı sürece oradaydım. Yani sabah 7 de Girit Heraklion limanında oluyorsunuz, kahvaltıdan sonra hoop atıyorsunuz kendinizi Girit sokaklarına. Saat 17 e kadar vaktimiz var. Ne kadar görebilirseniz işte bu. Eğer ekstra tur alırsanız gemiden o durumda Girit' in bir diğer şehri olan Hanya' yı da görebilirsiniz. Gemi Heraklion (Kandiye) limanına yanaşıyor ama Girit adasında en çok görülmesi gereken yerlerden Chania (Hanya), Rethimno (Resmo), Agios Nikolaos, Sitia, Yerapetra Girit Adası'nın büyük şehirleri de bir başka güzel.Girit' e gemi ulaşımı oldukça yoğun şekilde yaz aylarında daha az yoğun olmak üzere kış aylarında da düzenli olarak yapılmaktadır. Girit' te Hanya Souda limanı, Kandiye İraklion limanı, Resmo limanı, Agios Nikolaos ve Sitia limanları olmak üzere düzenli tarifeli seferlerin yapıldığı 5 liman bulunmaktadır. Hanya kentine ANEK Lines firmasının Kandiye kentine ise MINOAN Lines firmasının düzenli seferleri bulunmaktadır. Atina Girit arası deniz yolculuğu standard ANEK ve MINOAN gemileri ile 7-9 saat arası sürmekte.

Eğer gemiyle seyahat etmeyecekseniz; Atina ve Selanik'ten uçakla Girit Adası' na gidebilirsiniz. Girit Adası Atina' ya uçakla yaklaşık 1 saat uzaklıkta. Agean Havayolları ile uçuş yaptığınızda  İstanbul-Girit gidiş - dönüş 70 Euro.

Girit' e Rodos, Santorini, Pire limanlarından feribotla gidebilirsiniz. Feribotla 58 Euro civarında Rodos Girit Adası arası. 

Girit Adası' nda çok sayıda saray, kale ve manastır kalıntıları bulunuyor, ama en çok Zeus'un doğum yeri olmasıyla bilinir. Avrupa' nın tek palmiye ağacı ormanı Girit Adasının doğusunda. Gemiden iner inmez liman çıkışında mini trenler var onlarla mutlaka adayı gezmenizi öneririm. Hem sıcakta yorulmamış oluyorsunuz hem de keyifli bir gezinti yapmış olursunuz. Girit Heraklion Arkeoloji Müzesi, Knossos Sarayı, Zeus'un doğduğu mağara Dikteon Mağarası, Propylon Arkeoloji Alanı, Cretaquarium , Venedik Surlarını görmenizi öneririm eğer uzun kalacaksanız. 

Knossos Antik Kenti, 1900’de başlayan kazılarda kral Minos’un İÖ 2000’lerde yapılan büyük sarayı ortaya çıkarılmış.Yaklaşık 1400’de yangınla yıkılan sarayın yerine yenisi yapılmış. Saray, mermer tahtlı büyük taht odası, tören ya da tiyatro alanının, bitişik yönetim evleriyle bir merkezi avlu, yağ, şarap ve öteki yiyeceklerin saklandığı depoları içerir. Hol, salon ve odaların çoğu, fresklerle süslü.

Depo, ofis ve mutfak gibi bölümleri birbirine bağlayan bir labirent sistemi geliştirilmiştir. Beş katlı olduğu varsayılan sarayın, canlı hayvan freskleri yukarı doğru incelen sütunları ve açık balkonları ilgi çekicidir. Salonlardaki kadın freskleri, Minos yaşamında kadının önemli bir yeri olduğunu gösteriyor.

Yunanistan'ın en büyük müzelerinden Arkeoloji Müzesi'nde en eski yazılı metin olan Festos diski de bu müzede görebilirsiniz. Kesin aşkı anlatıyordur. Hala ne yazdığı bilinmediğine göre.

Aziz Minas Katedrali; aslında doktor olan ve halka yaptığı yardımlarla Aziz ilan edilen Minas için yaptırılmış olan katedrali en çok ziyaret edilen katedrallerden.

Tabi sadece müze gezmeyeceğiz, en uzun plajlarıyla ünlü Girit'in Elafonisi, Vai, Preveli, Balos u mutlaka görmelisiniz. Her plaj her yer birbirinden güzel.

Elafonisi plajı Fethiye Ölüdeniz gibi ama kumlar pembe renkli. Ben çok sevdim. Limandan birazcık uzak ama Hanya' yı görmek için yola çıkmışken Elafonisi'yi de görün artık.

Hanya' da hediye alabileceğiniz kocaman bir çarşı var. Hanya konaklama yapabilirsiniz önerebileceğim çok güzel bir otel var. http://www.fatmahotel.com/ ismi bile güzel.

Vai; Maldivler gibi şahane bir deniz, bol yeşil, palmiyeli bir plajı görmeniz gereken yerlerden.

Vee Balos plajı gitmeden olmaz bir plaj;

Limandan sonra gitmenizi önerdiğim plajlar ve şehirler için haritayı incelemenizi ve rotanızı bu şekilde düzenlemenizi öneririm.

Agios Nikolaos çok şey bulabileceğiniz bir kasaba zaten gemiden inince trenlere bindiğiniz yerden sağdan aşağı doğru indiğinizde alışveriş yapabileceğiniz şirin, yeşil sokaklar, yemek yiyebileceğiniz kafeler, restoranlar, şahane bir göl, 5 Euro vererek girebileceğiniz halk plajları çıkacak karşınıza. Girit'in güneybatısındaki bir ada-lagün üzerinde yer alan Elafonisi plajı, plajda geçireceğiniz unutulmaz bir gün boyunca ziyaretçilerini egzotik maviler, beyazlar ve pembelerle büyülüyor.Elafonisi plajının düzenli anakara tarafı yoğun sezonda yoğunlaşabilirken, kendinize rahatlıkla uzanabileceğiniz veya sığ sularda debelenebileceğiniz gizli bir koy bulabilirsiniz. Kum, küçük Agia Irini kilisesi ve uzak ucunda bir deniz feneri ile birlikte 1 km'lik kıyı şeridi boyunca bir miktar uzanır. 

Yüzme ve şnorkelli yüzme için güvenlidir ve çevre temizliği nedeniyle Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir. Lagünün genişlediği yerlerde su sporları popülerdir.

Gelelim güzel yemeklere;

TULUMAKİ

Sabah kahvaltısı için

1/2 su bardağı ceviz dövülmüş

500 gr tulum peyniri

2-3 diş sarımsak

kimyon, çörek otu, kırmızı pul biber, taze kekik, sızma zeytinyağı

ve olmazsa olmazı kırmızı kuru domates yaklaşık 1/2 bardak

Domatesleri sıcak suda 10 dakika bekletin. Küçük doğrayın, tüm malzemeyle karıştırıp, püre haline getirin. Küçük toplar hazırlayın sunum için daha güzel oluyor isteseniz düz bir kalıpta küçük peynir küpleri halinde de sunabilirsiniz.

PABUCAKİ

Öğle yemeği için

2 adet bostan patlıcan

500gr tulum veya keçi peyniri ben tulumu tercih ediyorum

dereotu, nane, maydanoz, sızma zeytinyağı

Bostan patlıcanlarını uzunlamasına ikiye bölün iç kısmını kayık şeklini alacak şekilde açıp boşaltın, tuzlu suda 10-15 dakika kaynatın. Peynir, tuz, karabiber, dereotu, nane, maydanozu karıştırın, patlıcanları tencereden çıkarıp süzün içlerine yağ sürüp peynir karışımı yerleştirin. 180 C lik fırında kızarıncaya kadar pişirin. Patlıcana en çok yakışanlardan biridir peynir. Mutlaka denemenizi öneririm. Kolay ve şık bir sunum.

ACI BADEM KURABİYESİ

230 gram badem

1 1/2 bardak (yaklaşık 175 gr.) toz şeker

3 yumurta akı

1/2 fincan (100 gr.) üstü içi badem

5 yemek kaşığı çok amaçlı un

400 derece fırını ısıtmakla işe başlayalım. Parşömen kağıt ile tepsiyi kaplayın. Bir karıştırma kasesinde tüm malzemeyi birleştirin ve iyice karıştırın. Mutfak robotu ile bademleri un haline getirin ve  kaseye boşaltın  bir tahta kaşık kullanarak birleştirin. Sıkma torbası yada kaşıkla tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üstüne file badem serpin. Kenarları altın rengi olana kadar 10-12 dakika pişirin; Fırından çıkarın yumuşak olacaklar ama dışarıda bekletince sertleşecekler. 3 hafta kadar hava geçirmez bir kap içinde saklayabilirsiniz.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

30 adet kabak çiçeği,

1 su bardağı pirinç,

3 adet kuru soğan,

1 çay bardağı zeytinyağı,

  maydanoz, taze nane,

 dolma fıstığı,

 kuş üzümü,

 1 çay kaşığı tuz,

 1 çay kaşığı karabiber,

 1 çay kaşığı yenibahar,

Kabak çiçekleri o  kadar narin ki ilk başta içinde sarı renkli yumrular var bu yüzden çiçekleri yırtmamaya dikkat ederek sap kısmındaki yeşilliklerle birlikte ayırıyoruz. Soğuk su dolu bir kasede bekletin. Pirinci, zeytinyağını tavada biraz kavurun. İçine dolma fıstıklarını ilave edin  5-6 dakika fıstıklar altın rengi alana kadar kavurun. Soğanları ekleyin biraz daha kavurup 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Ocağı kapatın ve demlenmesini bekleyin. Maydanoz, taze naneyi incecik kıyıp, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tuzu ekleyin tahta kaşıkla harmanlayın. Kabak çiçeklerini içlerini yavaş yavaş doldurun. Çiçeğin üst kısmını katlayarak kapatın, Giritliler yemeklerini genellikle buharda pişiriyor. Eğer buhar sepetiniz varsa sepete dizip, 1 çay bardağı zeytinyağı,1 çay bardağı sıcak suyu dolmaların üzerinde gezdirin, eğer buhar sepetiniz yoksa tencerede kısık ateşte pişirin.

KESTANELİ ET SOTE

250 g dana kuşbaşı

1 yemek kaşığı tereyağı

2 adet soğan

125 gram ayıklanmış kestane

1 çay kaşığı domates salçası1 adet küçük boy kırmızı biber

Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Etleri yıkayın tencerede 40 dakika pişirin. Etler yumuşayınca ve suyunu çekince yağı ilave edin, kavurun. Soğanları irice doğrayın, kestaneleri de etlerin içine ilave edin. Karıştırarak, kavurun. Kızaran etlerin üzerine tuzu, karabiberi, salçayı ekleyin, üzerini kapatacak kadar su koyun. suyu yarıya inene kadar pişirin.

İRMİKLİ TATLI

İrmik içinde, süt, limon kabuğu rendesi, şeker 5-6 dakika pişirin. Karıştırın tereyağı ve yumurta, vanilya Tepsiye zeytinyağı sürün. Tereyağı ile yufkaların arasını yağlayın 6 kat aynı şekilde yağlayın ve üstünemuhallebi karışımını dökün. Sonra 6 kat daha yufka serin.180 C fırında altın kahverengi olana kadar yaklaşık 30-50 dakika pişirin. Bal, su, şeker, limon ve tarçın kaynatıp irmikli böreğin üzerine sıcak olarak gezdirin.

 3 su bardağı süt

1/2 limon (kabuğu)

1/4 su bardağı ince irmik

1/2 su bardağı şeker

1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

3 yumurta

1/2 çay kaşığı vanilya ekstresi

1 kg yufka hamuru

1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş)

1/4 fincan bal

1/2 su bardağı su

1/2 su bardağı şeker

1/2 limon (suyu ve kabuğu rendesi)

1 çubuk tarçın


ve restoran, otel, kafelere;






























                                 







 


















Comments


Miss gibi geziler

Olmazsa olmazlar
 
  • Kapadokya' da balonla gökyüzüne açılmak
  • Avanos'ta çanak çömlek
  • Ürgüp' te Kaymaklı yer altı şehri
  • Venedik' te espresso
  • Burano renkleri
  • Bologna dondurmam kaymak
  • Luzern macaronları
  • Paris La Fayette cheeseecake
bottom of page