top of page

Mostar, Saraybosna

Hırvat tankları köprüye daha büyük zarar verecek top atışlarını başlattı. Kasım ayının sonlarına doğru köprü tamamen yıkılarak Neretva Irmağı’nın sularına gömüldü.

Mostar Köprüsü, 427 yıldır sapasağlam ayakta durarak ve Bosna’daki kültürel çeşitliliğin, hoşgörünün, kardeşliğin nişanesini oluşturuyordu. Evlenmek isteyen Boşnak gençler, köprünün üstünden serin Neretva sularına atlayarak ailelerine evlenmek istediğini bu yolla ispatlamış oluyorlardı. Böyle de eski ve güzel bir geleneğin de sembolüydü aynı zamanda. Köprü ayrıca, Mostar şehrinin Boşnak ve Hırvat kesimini birbirine bağlıyordu. Hırvatların köprüyü yıkması; Mostar’ın bu kardeşlik bağını kopardıklarının, geçmişe saygıyı yitirdiklerinin, kardeşlik mirasına sahip çıkmadıklarının, en basitiyle de tarihi eserlere olan duyarlılıklarının göstergesi olarak hafızalarda yerini alıyordu.

Saraybosna' da mutlaka görülmesi, gidilmesi gereken lokasyonlardan, Köprünün acı tarihi ve heybetli duruşuyla tarihi taş sokaklarıyla Osmanlı izleri ile Türkler için özellikle görülmesi gereken çok güzel bir destinasyon.

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in güzel şehri Mostar'da yer alan tarihi bir simge. Mostar Köprüsü , Neretva Nehri üzerinde 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş, mimari zarafeti, benzersiz tasarımı ve tarihi önemi ile ünlü.Mostar Köprüsü, 1557 yılında Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiş olup, Osmanlı mimarisinin eşsiz bir örneğidir. Öyle ki, köprü, 1992 yılında yaşanan savaş sırasında Hırvat topçuları tarafından yıkıldı. Ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük destekleriyle, 2004 yılında yeniden inşa edilerek hizmete açıldı. Mostar Köprüsü'nün bu yeniden doğuşu, tarih ve kültür açısından önemli bir anıtın kaybolmasının ardından gerçekleşmiş önemli bir restorasyon olarak kabul edilir. Mostar Köprüsü, Mostar'ın tarihi merkezine yürüme mesafesinde yer alır ve çevresindeki eski şehir bölgesi, dükkanlar, kafe ve restoranlar ile çevrili. Bu bölge, tarih ve kültür severler için büyüleyici bir ziyaret noktası. Bu benzersiz yapı, fotoğrafçılar, tarih meraklıları ve mimari hayranları için bir ziyaret için mükemmel bir yerdir. Ben gittigimde inanılmaz kalabalıktı. Köprü üzerinde fotoğraf çekmek zordu ama gerçekten manzarası çok nostaljik ve dogal eski evlerle çok güzel korunmuş.

Mostar, yarım günde yürüyerek gezebileceğiniz küçük bir yerleşim yeri. Fakat tam gününüzü bu güzel şehre ayırarak, günün öğlene kadar ki olan kısmında gezilecek yerleri bitirdikten sonra, günün diğer kalan kısmını da kafelerde bir şeyler yiyip, içerek değerlendirebilirsiniz.Gezilecek tarihi mekanlar şehrin çevresinde yürüme mesafesinde ayrıca, Poçitel, Kravica Şelalesi, Avrupa'nın en güçlü su kaynağı olan Buna Nehri'nin doğduğu yer olan Blagay Blagaj Alperenler tekkesi Blagaj Tekkesi, Osmanlı mimarisi ve Akdeniz tarzının etkileriyle 1520'li senelerde inşa edilmiştir ve Bosnalılar tarafından millî anıt kabul edilir. ve Sari Saltuk Hazretlerinin turbesi görülmesi gereken yerlerden. Tarihi dokusunu koruyan ve Türk Köyü olarak anılan Poçitel'de 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilen eserleri görmenizi öneriyorum.

Saraybosna’ ya yaklaşık 2 buçuk saat uzaklıkta Bosna Hersek, Saraybosna başta olmak üzere, Mostar ve Poçiteli şehirleri ile gezilip görülmeye değer bir Balkan ülkesidir. Üstelik Türk vatandaşlarından da vize istemeyen bir ülke. Bordo pasaport sahiplerinin 90 gün süreli vizesiz gelebileceği Bosna Hersek, ülkemiz ekonomik şartlarına göre gayet makul bir destinasyon. Aynı zamanda yeme-içme dahil olmak üzere diğer turistik aktivitelerle birlikte bütçenizi fazla sarsmayacak bütçe dostu bir yer.Balkan seyahat planı yapan pek çok insan Bosna Hersek’i de mutlaka rotalarına ekliyorlar. Siz de Balkanlar gezisi yapmayı planlıyorsanız mutlaka Bosna Hersek’i rotanıza eklemelisiniz. Başlangıç rotanızı Belgrad olarak belirleyebilir ve buradan Saraybosna’ya düzenli olarak otobüs seferleri ile gelebilirsiniz.Saraybosna-Mostar arası mesafe 110 kilometre. Otobüs ile yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Mostar otobüs biletini Saraybosna batı terminalinden alabiliyorsunuz.Yolculuk esnasında birbirinden güzel doğal manzaralar eşliğinde devam eden keyifli bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Novi Sad-Saraybosna, Saraybosna-Mostar ve Mostar-Kotor arası dağ yollarının sahip olduğu manzaraları aynı Karadeniz’ e benzettim. Yer yer yaylalar, irili ufaklı yemyeşil vadiler ve yerleşim yerleri. Yaz aylarının olması nedeniyle de her yer yemyeşil, göz alıcı manzaralara ev sahipliği yapıyordu.

Saraybosna’da iki terminal var. Bu noktada Mostar’a gitmek için hangi terminale geleceğinizi karıştırmayın. Batı ve Doğu terminalleri şehrin iki ana terminalidir. Doğu terminalinden Sırbistan, Macaristan ve Hırvatistan gibi ülkelere otobüsler kalkarken, Batı terminalinden Mostar, Dubrovnik ve Karadağ gibi destinasyonlara otobüsler kalkıyor. Mostar’a gitmek için şehrin batı terminalini kullanacaksınız.

Saraybosna’nın turistlere sunduğu pek çok şey vardır. Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden biridir. Hem tarihi hem de kültürel olarak zengin olan Saraybosna şehri, gezginler için de birçok ilgi çekici yer sunuyor.

Balkanlar'ın kültür başkentliğini yapmış,1914'te Avusturya-Macaristan Veliahdı Arşidük Franz Ferdinand'ın Sırplar tarafından burada öldürülmesi üzerine Birinci Dünya Savaşı'nın çıktığı yer olmuş, 1992 savaşında ise Sırp, Hırvat ve Boşnaklar'ın kendi aralarındaki yıkıcı savaşları sonucu büyük tahribata uğramış, fakat güzelliğini halen büyük ölçüde koruyan Saraybosna' da görülecek yerler arasında; Başçarşı, Osmanlı hanı Morica Han, şehrin dinsel kozmopolitliğini yansıtan,1889 yılında neo-Gothic tarz mimari ile inşa edilen Saraybosna’nın en büyük Katolik Katedrali (Sacred Heart Cathedral), Sinagog, Sönmeyen Ateş Anıtı (Vječna vatra II.), Hüsrev Bey ve Ferhadiye Camileri, 1914'te Franz Ferdinand suikastinin gerçekleştiği Latin Köprüsü, Eski Kütüphane, şehrin 40 yıllık Avusturya-Macaristan yönetimi sırasında oluşmuş ve batı tarzı binaları bulunmaktadır.Sönmeyen Ateş Anıtı (Vječna vatra II.) Dünya Savaşında hayatını kaybedenlerin adına yapılmış olan bir anıt. Ateş 1946’dan beri yanıyor. Bosna için önemli bir yer olduğundan gidip görmenizi tavsiye ederim.

Kutsal kalp katedrali diyede geçiyor. Bazen çan sesi ve ezan sesi denk gelebiliyor. Bosna’nın kültürel zenginliğini gösteriyor. Katedralin bulunduğu yerde Bosna’nın en hareketli caddelerinden. en işlek caddede bulunuyor. Bir ucu sönmeyen ateşe çıkıyor diğer ucu ise baş çarşıya. Kilisenin önünde dikdörtgen bir çerçeve içinde ara ara kırmızıya boyanmış alan bulunmaktadır ve bu alan Savaşın Gülleri olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda çok sayıda insan hava saldırılarından hayatlarını kaybetmiştir.

Osmanlı hanı Morica Han, gördüğüm en güzel çarşı..demleme çalar, kömürde kahvenin en güzeli hele de lokum..

Saraybosna' da mutlaka gelinmesi gereken yer.Bosna Hersek'te herkez tarihi çesmelerden akan suyu içiyor işletmeler bile su istediginizde bardak ile getiriyor. Başçarşı da Bakırcılar çarşısına uğramayı unutmayın. Ay saati ile ayarlı olan kule saat camii ve suyunu içip tekrar gelme hikayesi olan suyundan içtik. Boşnak böreği ve köfelerimizi yedik, demleme çayımızı içtik.

Zamanla gittikça azalsa da hâlâ ülkede mavi kelebek tasarımlarının satıldığını, Artemis Çiçeği’nin de Saraybosna Başçarşı yanındaki Türk Çarşısı içindeki hediyelik bakır eşya mağazalarında metal ya da plastik bir broş biçiminde, kimi zaman ise yaya yolu Ferhadiye Caddesi’nde yaşlı bir teyzenin kendi eliyle ördüğü, yine yakaya takılan bir dantel olarak karşımıza çıkabildiğini size söyleyeyim.





Comentarios


Miss gibi geziler

Olmazsa olmazlar
 
  • Kapadokya' da balonla gökyüzüne açılmak
  • Avanos'ta çanak çömlek
  • Ürgüp' te Kaymaklı yer altı şehri
  • Venedik' te espresso
  • Burano renkleri
  • Bologna dondurmam kaymak
  • Luzern macaronları
  • Paris La Fayette cheeseecake
bottom of page